1 mars 2007

Solveig om sopor

Där jag bor finns det ett sådant modernt soprum, alltså ett där man kan sortera alla sina sopor. Miljövänligt och bra, kan man ju tycka.
Men.
Idag gick jag för att dumpa soporna och sortera alla förpackningar jag hade sköljt ur och samlat i en stor papperspåse. När jag öppnade dörren till soprummet möttes jag av gigantiska berg av sopor. Contrainarna var fullkomligt översvämmade av sopor/pappersförpackningar/glas. Inte tömt på ett tag, men folk verkar då bryr sig om att sortera sina sopor, tänkte jag.
Jag började pilla in mina ursköljda pappers- och plastförpackningar i bergen av andra, inte lika rena, förpackningar. Då upptäckte jag att folk som "sorterar" sina sopor visst bara slänger dem dit det är närmast. Dessutom låg annat skrot, som inte ens får kastas bland soporna i soprummet, bland de tomma, sorterade mjölkpaketen. Med risk för att låta som en pensionär, men om man ändå sorterar kan man väl försöka göra det ordentligt? Om man inte vet hur man gör kan man:
1, Lära sig att göra det rätt.
2, Skita i det och istället kasta allt i soporna.

Hur svårt kan det vara? En flätad papperskorg hör inte hemma bland tidningar, got it?

Solveig* har talat, eftersom hon
råkar bry sig.

*Pensionären inom mig.

28 februari 2007

Irriterad

..på mage och sjukvård.

Jag har just suttit och skrivit en till synes hel uppsats om hur min mage har mått de senaste tre åren. Då kanske jag kommer ihåg bättre vad jag ska säga till min doktor då jag äntligen får komma på en undersökning om cirka f j o r t o n år.

Jag hoppas verkligen att sjukvården kan hjälpa mig den här gången. Jag menar, ont i magen i tre år och de har bara kommit med några antaganden, gett mig medicin och tagit diverse prover om och om igen. Har detta hjälpt mig? Nej.

En undersökning är väl inte så mycket begärt. Hur länge måste man ha ont innan det är värt att ta tag i? 10 år? 20? Och hur ont ska man behöva ha?

Den här gången tänker jag inte ge mig. Jag har haft ont varenda dag i fyra veckor, men jag är så van att jag knappt reflekterar över att det uppenbarligen är något fel. Dessutom bestämde sig grabbarna som arbetar i min mage att de skulle höja ribban. De gav mig magknip som suttit där och grott i tre dygn nu. Oavbrutet.

Ibland ställer doktorerna små diagnoser, men oftast ganska förhastat (efter att endast ha frågat ett par saker). Man har "bara" känslig mage. Ta en tablett och gå hem, så vi slipper dig. Sedan tar de in nästa patient för att säga samma sak till denne. För att få hjälp ska man ha ondast av alla och ligga och kvida på golvet. Då får man två tabletter och en klapp på kinden, sedan får man gå hem i alla fall.

Om man nämner att man har en mage som beter sig som en oresonlig tonåring är folk snabba på att kommentera ämnet. Folk älskar nämligen att prata om sjukdomar och klaga på sjukvården. Och ännu bättre; ställa diagnoser på andra. Hittills har jag, enligt andra, troligtvis haft: magkatarr, magsår, colon irritable, stressmage, mjölkallergi och så vidare.
"Det är säkert vad du har!"
Själv har jag också spekulerat, men vad hjälper det när doktorn inte vill göra detsamma. Ibland får man mer spännande diagnoser, som idag då Soffilainen konstaterade att jag kanske har en tvilling som bott i mig i 20 år och börjat växa. That must be it!

Ibland får man till och med höra att man ”känner efter för mycket”, men vem annan än jag kan bedöma det? Jag känner vad jag känner och i förhållande till min smärttröskel gör det fan ont i alla fall.

Nä, jag är inte ute efter att gnälla på att det-är-så-synd-om-mig, men jag är fan less på det här.
Sjukvård; hjälp mig?

I had a dream

Inatt har många konstiga drömmar härjat i mitt huvd och stört min sömn. Jag drömde att jag var en hjälte med en mantel som gjorde mig osynlig. Jag drömde att jag åt mockarutor och morotskaka som var gjorda av enbart sylt. Också drömde jag att jag skulle jaga hare. Men det läskigaste av allt var när jag kikade in i ett titthål som det stod "Omen" ovanför och såg mitt öde. Det innehöll bränder, en valkyria och andra konstiga varelser i en hysterisk blandning. Sedan höll jag på att trilla ner i en ravin som jag var tvungen att luta mig över för att kunna titta i hålet.
Efter en natt som denna kan jag inte mer än undra:
Vars får jag allt ifrån?